Vändtia

Vändtia är ett populärt kortspel som är lätt att lära sig och roligt att spela tillsammans med andra. Kombinationen av tur och skicklighet, och särskilda kort som kan ha avgörande betydelse, gör spelet oförutsägbart och intressant. Precis när du tror att du håller på att vinna kan du hamna sist – eller tvärtom. Här kommer vår guide för dig som vill veta mer om hur man spelar.

Vändtia kortlek
Allt du behöver för att spela Vändtia är en helt vanlig kortlek.

Spela Vändtia online eller tillsammans med andra

Allt som behövs för att spela Vändtia tillsammans med familj eller vänner är en kortlek. Om de personer du vill spela med inte är hos dig rent fysiskt kan ni i stället spela Vändtia online. Ofta kan du även spela mot slumpmässigt valda motståndare.

Om du vill spela på telefonen kan du ladda ned en app som heter Hit Head. Den finns både i AppStore och Google Play Store.

Antal spelare: 2–4
Antal kort: 52
Lämplig ålder: 5+ år
Tidsåtgång: Cirka 10 minuter

Vändtia regler

Det finns flera faktorer som gjort kortspelet populärt, men som en mycket uppskattad sak har Vändtia regler som även barn snabbt tar till sig. Vi ska här berätta om de vanligaste spelreglerna, men längre ned hittar du också några andra varianter. Kom överens om vad som gäller innan ni börjar spela, så ni slipper bli osams.

Speciella kort i Vändtia

Det finns några lite speciella kort att hålla reda på i Vändtia. Som kortspelets namn antyder kan man med en tia vända bort korten. Du kan lägga tian när du vill, oavsett vilket kort som ligger överst i spelhögen. Med en tia vänder du bort hela högen och lägger den åt sidan. De korten är brända och deltar inte längre i spelet.

Ett annat sätt att få vända bort en hög är om samtliga fyra kort av en valör ligger tillsammans. Det spelar ingen roll om det är du som lägger ut alla fyra korten, eller om något kort redan ligger där och du har de sista.

Tvåor är också speciella kort. Oavsett vilket kort som ligger överst i högen kan du alltid lägga ut en tvåa. Räkningen börjar då om nedifrån, och spelaren efter dig kan lägga vilket kort som helst. När du lägger ut en tvåa ligger alla kort kvar, vilket gör att högen kan bli riktigt stor.

Speciella kort i Vändtia är två och tio
Tvåor och tior kan hjälpa dig vinna i Vändtia.

Förberedelser

Framför varje spelare lägger du ut tre nedåtvända kort, med dold valör. Ovanpå dem lägger du tre nya kort, uppvända och synliga. Därefter får varje spelare tre kort att ha på handen. Resterande kort läggs som en plockhög i mitten.

I det här läget kan varje spelare byta ut de synliga korten framför sig mot de på handen. Det är bra att ha så höga kort som möjligt på bordet. Om du har flera kort av samma valör, till exempel två knektar, kan du välja att låta dem ligga tillsammans på bordet. Kom ihåg bara att i så fall ta upp kort ur plockhögen, eftersom du ska ha minst tre kort på hand så länge plockhögen finns kvar.

 

Vändtia tre högar på bordet
Korten på bordet framför dig i Vändtia.

Rundorna i Vändtia

Om ni är fler än två spelare går rundan i Vändtia medsols. Spelaren med det lägsta kortet på hand, förutom en tvåa, får lägga ut det första kortet och sedan ta ett nytt kort ur plockhögen. Nästa spelare lägger ut kort i samma valör eller högre, och tar upp ett kort ur plockhögen. Så länge det finns kort kvar i plockhögen ska varje spelare hela tiden ha minst tre kort på hand.

Om du har flera kort av samma valör, till exempel två fyror, kan du lägga dem samtidigt.

När du inte kan lägga ett högre kort kan du använda en tvåa för att få ned valörerna igen, eller en tia för att vända bort hela spelhögen. Använder du en tia får du därefter starta om högen med ditt lägsta kort. Har du varken ett kort med samma eller högre valör, eller en tvåa eller tia, vänder du upp ett kort från plockhögen. Om kortet inte är tillräckligt högt måste du ta upp hela spelhögen.

När plockhögen är tom och du inte har några kort kvar på handen får du antingen ta upp högen eller använda något av de tre synliga korten framför dig på bordet. Använder du något av dina kort på bordet vänder du upp det kort som låg dolt under så att det blir synligt. Plockar du upp högen måste du använda alla kort på handen innan du åter kan spela med korten som ligger framför dig på bordet.

För att vinna i Vändtia ska du vara först med att spela ut samtliga dina kort, inklusive de tre högarna framför dig på bordet. Du får inte lägga ett ess, en tvåa eller en tia som sista kort. Om något av dem är det enda du har kvar får du i stället plocka upp högen.

Många kort Vändtia
Det kan bli många kort på handen när du tvingas plocka upp högen.

Varianter på Vändtia

Som så ofta med populära spel har det med tiden uppstått olika regler. Det kan vara bra att ni kommer överens innan ni börjar spela om vilka Vändtia regler ni ska följa. Här är några relativt vanliga varianter ni kan ta ställning till:

  • I inledningen kan en spelare få lägga ut kort på borden inte bara på sina egna högar utan också på motståndarnas högar så länge korten är av samma valör.
  • Du kan få göra instick, det vill säga smita emellan när det inte är din tur, om du har kort att lägga av samma valör som de som ligger i spelhögen.
  • Ni kan använda nian för att sänka valören i högen nästa omgång. Det innebär att om spelaren före dig lagt ut en nia måste du lägga antingen en nia eller ett lägre Om du inte kan lägga en nia eller lägre måste du plocka upp högen. Därefter fortsätter spelet som vanligt med högre kort, tia eller tvåa. Det kan ställa till det framför allt mot slutet av spelet, när många sitter med höga kort kvar på hand.
  • Några spelar med en joker i leken. När någon lägger jokern på bordet vänder spelriktningen, från medsols till motsols eller tvärtom.
  • För att öka spänningen kan ni välja att låta de dolda korten framför varje spelare fortsätta vara dolda tills de spelas.
  • Det kan vara tillåtet att lägga ess, tvåa eller tia som sista kort.

Vändtians ursprung och utbredning

De äldsta benämningarna av Vändtia är från norra Sverige, varför de flesta anser att kortspelet uppstått där. På 1970-talet fick kortspelet spridning i Europa, när det blev ett vanligt tidsfördriv bland tågluffare, och ett sätt att lära känna andra människor.

På engelska kallas kortspelet vanligen Shithead, benämningen på den stackare som sitter kvar med de sista korten. Det kan lätt förväxlas med Skitgubbe, ett kortspel vanligt i främst södra Sverige. Men även om namnen är snarlika och båda syftar på den förlorare som sitter med de sista korten, är skillnaderna mellan spelen i övrigt så stor att det inte går att säga att det är varianter av samma spel.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.